lauantai 21. tammikuuta 2012

tehdään ruusu yhdessä


Edellisen postauksen ruusuun toivottiin teko-ohjetta ja tässäpä tämä. Tarvitset purkautumatonta kangasta, joko ohutta huopaa tai villakangasta 50 cm x 4,5 cm kokoisen soiron ja lisäksi samaisesta kankaasta  9 x 9 cm palan. Myös mokkanahka käy, vaikka saattaa olla sitkeää ommeltavaa.



Piirrä liidulla soiron keskelle viiva ja merkitse sen jälkeen viivalle pienet poikkimerkit 5 cm: välein. Nyt piirrät kauniita kaaria, jotka ovat ruusun terälehtiä, ensin toiseen pitkään reunaan aloittaen jommasta kummasta päästä. Kaari alkaa ja päättyy noihin 5 cm:n välein tehtyihin pikkumerkkeihin. Toisen reunan kaaret piirrät niin, että ensimmäisestä kaaresta tulee muita pienempi. Näkyy kuvan vasemmassa päässä soiron yläreunassa. Sitten teet niitä 5 cm: kaaria ja viimeisestä kaaresta tulee suurempi kuin alareunan kaari. Neliöön merkitset keskikohtaan pienen merkin. Nyt on piirtelyt suoritettu ja otetaan sakset käyttöön.



Leikkaa melkein piirrosviivoja pitkin, mutta ei ihan keskiviivaan asti. Ompelu aloitetaan soiron siitä päästä, jossa on tuo pienempi terälehti eli kuvassa oikealla alhaalla. Lanka voi olla vaikka kaksinkertainen niin kestää hyvin. Ompelu tapahtuu keskiviivaa pitkin ja pötkylän kiinnitys pohjaneliöön aloitetaan neliön keskustasta ja kierretään ympyränä. Pistot ovat jotain etupistoja (eli tiheitä harsinpistoja?) ja ne menevät kummankin kankaan läpi. 



Ommellessa terälehtien toinen sivu makaa pohjaneliön päällä, mutta nousee seuraavaa kierrosta tehdessä ylös. Olenkin tässä näköjään ommellut vastapäivään, mutta ihan sama mihin suuntaan sitä ompelee. Uusi kierros edellisen viereen ja valmista tulee!



Tässä näkyy hyvin tuo, miten toinen puoli rötköttää pohjan päällä. Ja tarkkasilmäiset näkevät myös koirankarvat, koska Ukko tykkää tämmöisistä pienistä töistä ja kävi nappaamassa tekeleen ja vei omalle paikalleen heti, kun jätin sen pois käsistäni. No miksi jätin sen nojatuoliin kesken homman? No siksi, kun täytyi hakea lisää Brunbergejä. Etenkin niitä moccia.



Aivan lopuksi muokkaa pohjaneliöstä nelisen terälehteä lisää. Ohje on laadittu ostetusta ruususta ei siis ollenkaan oma idea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!